Hosté festivalu Stranou - evropští básníci naživo 2022

 

Adam Borzič (CZ-HR)

Adam Borzič (1978) je básník, esejista, překladatel a publicista chorvatského a českého původu. Studoval teologii, absolvoval psychoterapuetický výcvik a nyní působí jako terapeut. Od roku 2013 je šéfredaktorem literárního obtýdenníku Tvar, spolupracuje s tištěnými periodiky Dingir a Křesťanská revue, s internetovým Deníkem Referendum a s nakladatelstvími Malvern a Fabula.

Spoluzaložil básnickou skupinu Fantasía, s níž vydal společnou knihu Fantasía (Dauphin, 2008). Dále publikoval básnické sbírky Rozevírání (Dauphin, 2011), Počasí v Evropě (Malvern, 2013), za kterou byl v roce 2014 nominován na Magnesii Literu, Orfické linie (Malvern, 2015), Západo-východní zrcadla (2018), Dějiny nitě (2020), Šišky za úsvitu se lstivě smějí (2020).

V roce 2018 vyšla esejistická publikace Proroci post-utopickeho radikalismu: Alexandr Dugin a Hakim Bey, kterou napsal spolu s Ondřejem Slačálkem a Olgou Pavlovou. Ukázky z jeho poezie byly přeloženy do řady evropských jazyků. Vedle literatury se zabývá psychoterapií a spiritualitou.

  Adam Borzič.                                               Foto: archiv autora.

 

Miroslav Černý (CZ)

Miroslav Černý (1977, Opava) je český překladatel a spisovatel, vysokoškolský pedagog a etnolingvista.

Vystudoval moderní filologii, doktorát získal na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Působí na Filozofické fakultě Ostravské univerzity, kde přednáší anglistiku a amerikanistiku. Badatelsky se zaměřuje na výzkum variant angličtiny v bývalých britských koloniích, na problematiku vymírání menšinových jazyků a na literaturu a kulturu původních obyvatel Severní Ameriky.

Jeho autorský profil zahrnuje i činnost překladatelskou, cestopisnou, básnickou, textařskou a editorskou. Za svou literární a překladatelskou tvorbu byl vícekrát oceněn (např. v cenách Miroslava Ivanova či Jiřího Levého). V roce 2021 obdržel záslužný Řád orla Gruzie (v hodnosti Rytíř, KEG).

Kromě cestopisných knih, monografií, učebnic a překladových knih vydal šest sbírek básní, mezi nimi Runová haiku, (2010, Perplex), Karavansaraj (2014, nakladatelství Plot), Silou psů (2017, Perplex), Zoologická zahrada boha Ra (2021, Paper Jam).

  Miroslav Černý.                                                  Foto: archiv autora.

 

Alex Kama Devetak (SLO) 

Narozen roku 1992, žije v Gorici; vystudoval slovenistiku na Univerzitě v Lublani. Literaturou se zabývá již deset let, samotnému psaní se však začal věnovat před čtyřmi lety. Byl spoluorganizátorem studentské literární soutěže Rdeča nit (Červená nit), organizoval různé literární a filmové akce, v současné době je redaktorem časopisu Nebulæ, který vycházel do loňského roku pod názvem Novi zvon. Dosud publikoval v časopisech Novi zvon, Rukopisi, Spirala a Mentor.

Svými povídkami o nefunkčních vztazích a důsledcích zraňující komunikace zvítězil v literární soutěži pro mladé autory Urška a získal titul Uršljan roku 2021. Cenou za vítězství je sbírka, kterou organizátor soutěže umožní vítězi vydat – a s lektorku Natašou Kramberger tak Alex připravuje svou první sbírku povídek, která by měla vyjít tento rok.

 

 

  Alex Kama Devetak.                                                          Foto: Matej Maček.

 

Mano Glonti (UK)

Charkovská umělkyně, básnířka a pedagožka. Manažerka dvou ukrajinských brendů. Vyučovala screen arts v dětské studio-laboratorium Aza Nizi Maza. Tvoří koláže a poetické art-booky.

  Mano Glonti.                                                     Foto: archiv autorky.

 

Klára Goldstein (CZ) 

Klára Goldstein (1988, Valašské Meziříčí) je česká básnířka, literární vědkyně a překladatelka ze španělštiny.

Vystudovala hudební konzervatoř v Kroměříži (obor lesní roh) a poté bohemistiku na Filozofické fakultě Univerzity Palackého, kde v roce 2015 nastoupila na doktorské studium. Zabývá se např. českou meziválečnou poezií nebo osobností a tvorbou Pabla Nerudy a její recepcí v československém prostředí. Autorka sbírek Milíře (Weles, 2016), Kenotaf (Host, 2018), Falkenfrau (Host, 2021), za kterou byla nominována na Magnesii Literu, a monografie Pokus o nekonečného Nerudu (FF UP, 2020).

Příležitostně překládá, od roku 2020 přispívá svými sloupky do internetové odnože časopisu Host, H7O. Časopisecky publikovala např. v Hostu, Tvaru, A2, Welesu, Aluzi, iLeGaLitu, Textech, DR ad. Ve Valašském Meziříčí a Olomouci organizuje literární a literárně-hudební večery.

 

  Klára Goldstein.                                                Foto: archiv autorky.

 

Alina Hirtl (SLO)

Narodila se v hudební rodině a hudbou se zabývá už od dětství. Zhudebňuje poezii a pohybuje se na rozhraní žánrů blues, jazzu, folku a rock šansonu. V době svého vyrůstání působila ve skupinách Larry bird, Matalaja, Suha južina, Kavaret, Ilex a další.

Pro festival Urška zhudebnila a zvtárnila ať sólově nebo se skupinou Kavaret sedmnáct vybraných básní autorů literární soutěže Urška. Dvanáct z nich vyšlo v roce 2016 nákladem JSKD Slovenija na CD pod titulem Skleklam svoj jezik (Spřádám svůj jazyk).

Vystupuje jako písničkářka na různých kulturních akcích ve Slovinsku, má za sebou několik samostatných celovečerních koncertů doma i v zahraničí.  

  Alina Hirtl.                                                                          Foto: Lara Lukše.

 

Igor Hlavinka (CZ)

Igor Hlavinka absolvoval v roce 1985 obor malířství na AVU v Praze, kromě malby se však zabývá i sochařstvím a fotografií. Inspiruje se uměním všech dob, pravěkem a uměním přírodních kultur počínaje a současným abstraktním uměním konče. Zvláště jej zajímá staroegyptská, buddhistická a románská plastika, tušová malba a kaligrafie Dálného východu, středověké a renesanční umění, malířství romantismu a symbolismu.

V posledních dvanácti letech se věnuje převážně malbě krajiny. Obraz krajiny je pro něj reflexí nálad duše. V obrazech hor čerpá především ze svých vzpomínek na putování horami a inspiruje se jednak asijskou tušovou malbou, ale také obrazy slavného romantika C. D. Friedricha. Snaží se co nejjednoduššími malířskými prostředky, minimalistickou a zároveň poetickou formou evokovat svůj zážitek hor, jejich stálost a mohutnost v kontrastu ke stálým proměnám světla v prostoru plném mraků a mlhy.

 

  Igor Hlavinka.                                                                 Foto: archiv autora.

 

Valentina &  Blaž Prapótnik (SLO)

Blaž Prapótnik (1966, Slovenj Gradec) je grafik, redaktor, básník a písničkář. Vydal tři samizdaty a básnické sbírky Pegaz prebija zvočni zid (Pegas proráží zvukovou zeď,  Voranc 1992), V redu kaos (V řádu chaos, Cerdonis, 1996). Jako autor a baskytarista tvoří a hraje vlastní hudbu: Ekslibris – CD, minialbum, 2001, sbírka písní Blažev žegen (Cerdonis, 2005), básnicko-prozaická sbírka Med sončne kroge sedem (Do slunečních kruhů usedám, Cerdonis, 2021).

Je jedním z redaktorů literárního a kulturního časopisu Odsevanja, na jehož podobě se podílí také graficky.

V autorském duetu s ním vystupuje Valentina Prapótnik, která je autorkou některých textů a kromě zpěvu hraje na klavír a flétnu.

Valentina a Blaž Prapótnikovi.      Foto: archiv autora.


  Valentina a Blaž Prapótnikovi.                                            Foto: archiv autora.

 

Tim Postovit (UK-CZ)

Tim Postovit (1996, Kyjev) je český básník, slamer, překladatel a lektor ukrajinského původu.

Po absolutoriu střední zdravotnické školy nastoupil na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, kde studuje obor rusistika. Pracuje jako lektor českého jazyka a překládá texty z ruštiny. Některé jeho překlady publikoval čtvrtletník Revolver Revue. Patří mezi nadějné české básníky, zároveň je i pořadatelem autorských čtení. Jeho texty vyšly například na serveru Literarni.cz, v Deníku Referendum, magazínu Legalizace a dalších. Žije v Praze.

Tim Postovit patří mezi přední české slam poetry performery. V roce 2019 se stal společně s Šimonem Felendou mistrem České republiky v duoslamu.

Je autorem básnických sbírek Magistrála (Pointa, 2019) a Motýlí pavilon (Host, 2021).

  Tim Postovit.                                                                  Foto: archiv autora.

 

 

Marie Steinerová (CZ) 

Narodila se v podhůří Krkonoš. Vystudovala Střední umělecko-průmyslovou školu sklářskou. Pracovala v různých profesích, jako rytec skla, mozaikářka, asistentka elektronové mikroskopie, zahradnice atd. V roce 1999 vydala sbírku poesie pod názvem Rosenbaum v nakladatelství Arbor Vitae. Věnuje se fotografii a výtvarnému umění. Žije v Praze a Olbramově.

 Marie Steinerová.                                    Foto: archiv autorky.

 

Marie Puttnerová & Martin Novák & Petr Uvira (CZ)

Marie Puttnerová (Jablkoň, Půljablkoň, Zvíře jménem podzim) a Martin Novák (Druhá tráva, Lanugo, Baromantika, David Dorůžka Trio...) se propojili, aby vytvořili společný hudební svět tvořený nejen autorskými písněmi Marie Puttnerové, ale i svět, ve kterém mohou zaznít střípky zhudebněné poezie křehkého Jana Zahradníčka či surreálného Vlastimila Třešňáka. Poté, co ke spolupráci přizvali opavského kytarového kouzelníka Petra Uviru (Vladivojna La Chia, Ladě, Heimat...), došlo ke společné symbióze lidských hlasů a elektrických kytar, které podmanivým a naléhavým způsobem posouvají pomyslné hranice folku. (Marie Puttnerová - zpěv, Martin Novák - zpěv, el. kytara, Petr Uvira - el. kytara.)

 

  Petr Uvira, Marie Puttnerová, Martin Novák.                      Foto archiv Marie Puttnerové.

 

Marie Vojáčková (CZ)

Máma na plný úvazek, zpěvačka klasické hudby, sbormistryně Salvátorského pěveckého sboru v Praze. Vystudovala češtinu a hudbu. Od roku 2021 žije v Berouně.

  Marie Vojáčková.                                  Foto: archiv autorky.

 

Iryna Zahladko (UK-CZ)

Iryna Zahladko je ukrajinská básnířka, překladatelka, autorka dvou sbírek, nezávislá kurátorka a náhodná performerka. Spolutvůrkyně malonákladového časopisu Sezóna. Absolvovala teoretickou fyziku. Za svou práci považuje literaturu. Od roku 2019 žije v Praze.

V ukrajinštině dosud publikovala dvě sbírky a získala několik ukrajinských literárních ocenění. V češtině publikovala v obtýdeníku Tvar a časopise Host, na webu revue Prostor a v literárním zápisníku Polí5. V nakladatelství Protimluv chystá k vydání sbírku s názvem Tváření.

  Iryna Zahladko.                                   Foto: archiv autorky.